Japoniškų peilių priežiūra

Japoniški peiliai yra vieni geriausių pasaulyje. Tačiau net ir geriausius peilius reikia tinkamai prižiūrėti, kad jie išliktų aštrūs ir tarnautų daugybę metų. Pateikiame Jums pagrindinius japoniškų peilių priežiūros patarimus. 

1. Naudokite peilį pagal paskirtį

Jei naudosite savo japonišką peilį netinkamoms užduotims, ne tik sugadinsite ašmenis, bet ir sumažinsite jo efektyvumą pagal paskirtį. Pavyzdžiui, jei turite „Gyuto“ šefo peilį, nenaudokite jo mėsai kapoti, kitaip sugadinsite ašmenis ir jis gali net įskilti ir įtrūkti!

Be to, jei jums reikia žuvies peilio, kuriuo būtų galima perpjauti mažesnius kaulus, vietoj virėjo peilio įsigykite Yanagiba peilį.

Visi japoniški peiliai turi specialią paskirtį, todėl įsitikinkite, kad naudojate juos pagal paskirtį.

2. Peilio plovimas

Japoniškus peilius reikia plauti rankomis su muilu ir šiltu vandeniu. Nedėkite jų į indaplovę, nes galite sugadinti ašmenis ir rankeną. Pagrindinė priežastis, dėl kurios reikėtų vengti indaplovės, yra ta, kad metalas linkęs plėstis ir greitai susitraukti, kai keičiasi karšto ir šalto vandens temperatūra. Dėl to plienas gali tapti trapus ir sulūžti. Be to, indaplovės ploviklyje esančios cheminės medžiagos gali pažeisti peilio rankeną. 

Reikėtų vengti plieninių šveitimo kempinių ir kitų abrazyvinių daiktų, nes jie gali labai pakenkti jūsų peiliui. Valydami peilį geriausia naudoti minkštą skudurėlį arba kempinę. Nesvarbu, ar turite anglinio ar nerūdijančio plieno peilį, po kiekvieno naudojimo turėtumėte jį nuplauti drėgna kempine ar rankšluosčiu, suvilgytu muilu, ir visiškai išdžiovinti. Po plovimo nepalikite peilio šlapio, nes jis gali surūdyti, ypač jei jis pagamintas iš anglinio plieno. Jei per ilgai veikiama drėgmės, net nerūdijantis plienas gali rūdyti.

3. Naudokite tinkamą pjovimo techniką

Japoniški peiliai turi aštrius ašmenis, tačiau jei naudosite juos netinkamai, jie lengvai suskils ir sulūš.

Įsitikinkite, kad pjaunate tvarkingai, sklandžiai. Pjovimo metu nesukite peilio, ypač pjaustydami kietesnius daiktus (pvz., moliūgus, bulves, morkas ir kt.).Pjaudami kietesnius daiktus, naudokite pjaustymo judesius pirmyn ir atgal.

Niekada nepjaukite per kieto maisto (nebent peilkis specialiai sukurtas kietiems kaulams ir kremzlėms pjauti).

Štai sąrašas, ko negalima pjauti japonišku peiliu:

  • Šaldytas maistas (įskaitant šaldytą mėsą)
  • Kaulai
  • Skardinės
  • Moliuskų kriauklės
  • Daržovės su kietomis odelėmis, pavyzdžiui, moliūgai

4. Apsauga nuo rūdžių

Daug anglies turintis ir nerūdijantis plienas gali rūdyti, jei bus netinkamai prižiūrimi.

Po kiekvieno naudojimo svarbu kuo greičiau nuplauti ir išdžiovinti peilį.

Jei jūsų peilis rūdys, nepanikuokite! Yra keletas paprastų būdų, kaip pašalinti rūdis. Vienas iš būdų yra keletą minučių pamirkyti peilį acte ir tada nuvalyti rūdis nailoniniu šepečiu. Taip pat galite naudoti citrinos sultis arba sūrų vandenį. Kai rūdys išnyks, prieš padėdami naudoti peilį visiškai nuplaukite ir išdžiovinkite.

5. Naudokite tinkamą pjaustymo lentą

Pjovimo paviršius, ant kurio naudojate peilį, gali labai paveikti jūsų peilio tarnavimo laiką.

Blogiausios naudojamos pjaustymo lentos yra stiklinės arba metalinės – venkite jų bet kokia kaina, antraip akimirksniu sugadinsite peilį!

Štai bendra taisyklė: venkite visko, kas yra kietesnis nei jūsų peilio plienas, įskaitant skalūną, stiklą, marmurą, bambuką ir kitas medžiagas.

Pirmenybė teikiama pjaustymo lentoms iš medžio arba plastiko. Plastikinės ir medinės pjautymo lentos yra minkštesnės ir jos padės ilgiau išlaikyti peilį aštrų. Bambukinės pjaustymo lentos nėra tinkamos japoniškiems peiliams, nes yra labai kietos.

6. Tinkamai laikykite peilius

Laikydami peilius, įsitikinkite, kad peiliai nesiliečia su kitais metaliniais daiktais, nes tai gali juos pažeisti.

Geriausia peilius laikyti mediniame peilių stove, ant magnetinių (pagaminti iš medžio) laikiklių pritvirtintų prie sienos, ar mediniame stalčiuje su peilių apsauga (arba apvalkalu). Taip pat peilį galite laikyti specialiai jam sukurtume dėkle. 

7. Taisyklingai galąskite peilį

Reguliariai galąsdami japonišką peilį, jis ilgiau išliks aštrus ir galėsite ilgiau efektyviau naudotis. Išsamią japoniškų peilių galandimo instrukciją rasite mūsų straipsnyje  Japoniškų peilių galandimas“.

8. Reguliariai sutepkite peilį aliejumi

Peilio sutepimas alyva padeda apsaugoti ašmenis nuo rūdžių. Tinkamiausias yra kamelijos aliejus (taip pat vadinamas Tsubaki aliejumi), kuris yra lengvas ir giliai įsiskverbia. Tsubaki aliejus yra tik japoniško peilių priežiūros aliejaus terminas, kurio galima rasti internete arba Japonijos parduotuvėse. Jis pagamintas iš kamelijos žiedų ir yra pakankamai švelnus, kad būtų galima naudoti ant peilių, nepažeidžiant ašmenų ar rankenos. Šis aliejus yra praturtintas vitaminu E, todėl jis padės išlaikyti jūsų peilį puikios būklės.

Nedidelį kiekį aliejaus užtepkite ant švarios, minkštos šluostės ir patrinkite juo visą peilio ašmenį. Nuvalykite aliejaus perteklių. Atlikite tai kas kelias savaites, kad ašmenys nerūdytų.

Galima naudoti ir mineralinį aliejų, tačiau jis neįsiskverbia taip giliai kaip kamelijų aliejus ir jį reikės tepti dažniau.

Peilių rankenas taip par retkarčiais sutepkite neutraliu daržovių ar ramunėlių aliejumi.